Cat ar trebui sa dureze o vacanta

Suntem in plin sezon de planificare a concediilor si gandul ne zboara tot mai des ba la mare, ba la munte, ba la stradute din orase pe care nu le-am descoperit inca.

An de an zilele de concediu sunt limitate, insa acest lucru nu inseamna ca nu poti sa organizezi un concediu ca la carte, in care sa reusesti cu adevarat sa te deconectezi si sa iti reincarci bateriile.

Cand iti dai seama ca ai nevoie de o vacanta

In functie de munca pe care o depui si efortul la care te supui zi de zi – aici vorbim atat de cel fizic, cat si de cel intelectual – trebuie sa iti dai seama cand esti aproape de un burnout si sa ai grija sa nu ajungi in acel moment.

Astfel, asculta semnele pe care corpul ti le da: oboseala fizica, lipsa de concentrare, irascibilitate si, pe cat posibil, planuieste o plecare cat de scurta de acasa pentru a iesi din rutina si a te desprinde putin din peisajul care iti e atat de cunoscut.

Care este perioada ideala pentru o vacanta

Ciclul oricarei vacante se imparte in 2 parti:

  • cea de acomodare, in care inca nu te-ai desprins complet de munca si gandul iti fuge in acea directie, chiar daca esti la kilometri distanta de birou;
  • cea in care reusesti sa te detasezi si incepi sa ai capul cat mai limpede si lipsit de griji.

Acestea sunt urmate de perioada de readaptare la munca, insa aceasta este mai scurta decat cea de detasare, deoarece de data aceasta ai bateriile incarcate si este mai usoara trecerea.

Psihologii spun ca vacanta ideala are o durata intre 18 si 24 de zile. Atunci vei putea cu adevarat sa te deconectezi si sa iti iei energia pentru o alta perioada in care vei intra, insa de data aceasta cu forte proaspete.

Beneficiile vacantelor

Nu exista spatiu destul pe internet daca ne-am apuca sa scriem tot ce ne trece prin cap atunci cand vorbim despre beneficiile pe care concediile le au asupra noastra.

Asa ca ne vom limita la 4 dintre ele, pe care le consideram cele mai importante.

1. Te scot din rutina

Oricat de aproape sau de departe ai merge de casa, important este sa iesi din rutina in care traiesti cel putin de luni pana vineri. Acum cand multe case s-au transformat si in birouri, o data in plus ai nevoie de aceasta deconectare.

2. Iti ofera o noua perspectiva

Atunci cand iesi din rutina, vezi viata si tot ceea ce te inconjoara cu alti ochi.

La intoarcerea acasa – de oriunde ai fi mers – vei fi mai relaxat si te vei bucura sa vezi lucrurile care te inconjoara mult mai frumoase si poate chiar te poti ajuta cu ele in moduri diferite fata de cum o faceai pana acum.

3. Iti deschid gandirea

Fiecare loc nou in care ajungi te va ajuta sa cunosti mai multe despre lumea care ne inconjoara, despre culturile care traiesc in aceasta si faptul ca, desi suntem diferiti, putem sa gasim lucruri comune cu care sa lucram si astfel sa ajungem sa ne intelegem.

4. Te ajuta sa te deconectezi

Chiar si o plimbare in apropierea casei, dupa orele de munca, te ajuta sa-ti deconectezi gandurile de la ziua care a trecut si sa treci in etapa in care faci lucruri pentru tine si pentru cei dragi.

Vacantele vor duce aceasta stare la un alt nivel si te ajuta sa iti reincarci bateriile mult mai repede.