Imparte bugetul intr-un mod destept

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta omenirea sunt banii. Si aici nu ne referim la oligarhi sau la cei care de-a lungul vietii au strans averi care aduna atatea zerouri cate nu stim numara, ci la oamenii de rand, care au un job de 8 ore pe zi, ca fiecare dintre noi.

Educatia financiara in Romania lasa mult de dorit si tocmai de aceea este important sa ajungem la articole ca si acesta in care aflam informatii generale despre cum sa impartim bugetul in asa fel incat sa nu stam cu grija zilei de maine. Ideal ar fi ca aceste lucruri sa fie invatate la scoala de catre cei mici si astfel ei vor intelege atat puterea, cat si utilitatea banilor inca de la o varsta frageda.

Cum imparti bugetul lunar

Dupa cum spuneam, bugetul este un lucru extrem de subiectiv pentru fiecare, deoarece exista familii in care acesta este impartit pe fiecare membru sau familii in care este la comun. Aici decizia este in mainile fiecaruia si niciuna dintre optiuni nu este de judecat.

1. Bani pentru hobbyuri

Fiecare dintre noi avem hobbyuri care ne ajuta sa ne relaxam si sa trecem peste momente dificile din viata. De cele mai multe ori aceste hobbyuri costa – mai mult sau mai putin.

Atunci cand primesti salariul prima investitie trebuie sa o faci in acest sens. Iar cand spunem investitie ne referim la banii pe care sa ii pui deoparte intr-un cont separat de restul sau intr-un plic, in functie de cum iti e mai la indemana.

Tu esti cea mai importanta fiinta pentru tine si trebuie sa ai grija de ceea ce te face fericit. Nu lasa hobbyurile pe ultimul loc, ci dimpotriva.

2. Bani pentru urgente

Urgentele fac parte din viata fiecaruia dintre noi si acest lucru nu putem sa il controlam de niciun fel. Tocmai de aceea este bine sa aloci un fond lunar pentru acestea, ca sa nu te ia prin surprindere atunci cand se intampla.

Ce poti sa faci in caz ca nu apelezi la acesta pentru o perioada lunga de timp este sa aloci parte din bani spre alte scopuri: poate sa platesti rate in avans, calatorii sau hobbyuri. Totusi sa nu uiti sa tii parte din ei si in fondul de urgenta pentru care au fost initial alocati.

3. Bani pentru cheltuieli

Cheltuielile lunare – rate, intretinere, mancare – sunt, din pacate, inevitabile. Cu toate acestea, rareori urca peste un anumit buget, ceea ce iti da predictibilitate si acesta este un lucru bun.

Astfel poti sa stii luna de luna cat cheltui aproximativ pentru fiecare categorie din lista de mai sus – si altele, in functie de fiecare gospodarie in parte.

Bugetul si-l face fiecare in parte in functie de nevoi, insa aceste 3 categorii trebuie sa primeze atunci cand faci impartirea banilor luna de luna. Dupa ce ai stabilit cat trebuie sau cat iti doresti sa imparti pentru fiecare in parte, ia excesul – daca exista – si gaseste un nou scop pentru care sa aduni – poate scoala copiilor, o calatorie in plus, evenimente importante la care esti invitat sau, de ce nu, investitii in domenii care sa te ajute sa aduni bani mai degraba decat sa ii cheltui.